Hamile Dönemi

0 yorum
Merhaba arkadaşlar
Bugün hamile döneminden başlayarak bebeğin gelişimlerini gün , ay ve yıl olarak yazmayı planlıyorum umarım beğenirsiniz. Saygılar...

Hamile Dönemi  

Gebelik ortalama 40 hafta, yani 9 AY 10 GÜN devam eden bir süreçtir. Tıbbi olarak gebelik başlangıcınızı hamile kaldığınız adet döngünüzde gördüğünüz adetin ilk günü belirler. Bu nedenle gebeliğinizin birinci haftası aslında henüz hamile olmadığınız bir dönemdir.
Hamile kaldığınız tarihi net olarak hatırlayamayabilirsiniz, ancak Son Adet Tarihinizin ilk gününü daha kolay hatırlarsınız. Bu nedenle doktorlar sizin gebeliğinizi takip ederken hesaplarını sizin son adet tarihinizin ilk gününe göre yaparlar.
Not: "Gebelik" kelimesi daha çok doktorlar, "hamilelik" ise anne ve baba adaylarınca kullanılan bir kelimedir. Sitede her iki kelime beraberce kullanılmıştır.
Hamile olduğunuzu nasıl anlarsınız?

Adet gecikmesi

Hamile gibi hissetmek
Göğüs hassasiyeti
Yorgunluk
Sık idrara çıkma 
Bulantı
Baş dönmesi - bayılma
Besinlerden tiksinti duyma 
Koku hassasiyeti
Mide yanması 
Duygu durumlarında değişiklik- alınma
Şişkinlik hissi - kilo alma


Hamileliğin 1.haftası 


Bebeğin değişimi
Bu dönemde anne karnındaki bebek, ilk 8 hafta için embryo, daha sonraki dönemde ise ise fetus olarak adlandırılmaktadır.Adet döneminin hemen hemen ortasına denk gelen günlerde yumurtalıktan atılan olgunlaşmış yumurta hücresi, fallop kanalları olarak da bilinen dölyatağı borularının ucundaki parmaksı yapılar (fimbria) tarafından yakalanarak kanalın içine alınır. Yumurta burada yaklaşık olarak 24 saat kadar canlı kalabilir. Aynı zaman içinde kanal içerisinde canlı spermler mevcutsa, içlerinden biri yumurtanın dış çeperini delerek döllenmeyi gerçekleştirebilir. Yumurta hücresi döllenmeden hemen sonra çoğalmaya başlar ve rahme doğru ilerler. Döllenmeden yaklaşık 72 saat sonra çoğalma süreci içindeki yumurta hücresi rahme ulaşır ve bundan sonraki dönemde rahmi kaplayan tabakanın içine yuvalanarak yerleşir. Işte bu dönemdeki canlıya embryo denir. Embryodan çıkan bir kısım uzantılar, bebekle anne arasında oksijen ve besin trafiğinin gerçekleşmesini sağlayan ve halk arasında “bebeğin eşi” olarak bilinen plasentayı oluşturmak için rahim duvarının içine doğru ilerlerler. Plasenta, anne ile bebek arasında mükemmel bir filtre vazifesini gören ve bebeğin sağlıklı olarak büyümesinde en büyük rolü oynayan yapıdır. Embryo, plasentaya, içinden atar ve toplar damarların geçtiği göbek kordonuyla bağlıdır. Embryonun çevresini bir kese sarar ve embryo sıvı dolu bu kesenin içinde yüzer. Yaşamın ilk sekiz haftasını oluşturan embriyo döneminin sonunda, bebeğin uzunluğu yaklaşık 2.5 santimetreye ulaşır, son biçimlerine henüz ulaşmamış olsa da belli başlı bütün iç organlar gelişir, kalp çalışmaya başlar ve bebek bir taslak olarak ortaya çıkar. Fetal dönem, gebeliğin 9.haftasından başlayarak doğuma kadar geçen süreyi kapsar. 12.haftaya gelindiğinde bebeğin tüm iç organları oluşmuş ve çalışır durumdadır. Kasları da gelişen bebek artık daha çok oynamaya başlar ancak bu hareketler anne tarafından henüz hissedilemez. Boyu yaklaşık 6 - 6.5 cm, ağırlığı yaklaşık 18 - 20 gr arasındadır. Plasenta tam olarak gelişmiş olup, tüm fonksiyonlarını yerine getirebilecek düzeye ulaşmıştır. Bu haftalar sırasında fetus, konjenital anomali olarak da bilinen doğuştan oluşum bozukluklarına yol açabilecek dış etmenlere (ilaç, radyasyon, bazı kimyasal maddeler, çeşitli enfeksiyon hastalıkları vb.) karşı oldukça duyarlıdır.

Sizdeki değişiklikler 
Adet döneminin hemen hemen ortasına denk gelen günlerde yumurtalıktan atılan olgunlaşmış yumurta hücresi, fallop kanalları olarak da bilinen döl yatağı borularının ucundaki parmaksı yapılar tarafından yakalanarak kanalın içine alınır. Yumurta burada yaklaşık olarak 24 saat kadar canlı kalabilir. Aynı zaman içinde kanal içerisinde canlı spermler mevcutsa, içlerinden biri yumurtanın dış çeperini delerek döllenmeyi gerçekleştirebilir. Yumurta hücresi döllenmeden hemen sonra çoğalmaya başlar ve rahme doğru ilerler. Döllenmeden yaklaşık 72 saat sonra çoğalma süreci içindeki yumurta hücresi rahme ulaşır ve bundan sonraki dönemde rahmi kaplayan tabakanın içine yuvalanarak yerleşir. Işte bu dönemdeki canlıya embryo denir. Embryodan çıkan bir kısım uzantılar, bebekle anne arasında oksijen ve besin trafiğinin gerçekleşmesini sağlayan ve halk arasında “bebeğin eşi” olarak bilinen plasentayı oluşturmak için rahim duvarının içine doğru ilerlerler. Plasenta, anne ile bebek arasında mükemmel bir filtre vazifesini gören ve bebeğin sağlıklı olarak büyümesinde en büyük rolü oynayan yapıdır. Embryo, plasentaya, içinden atar ve toplar damarların geçtiği göbek kordonuyla bağlıdır. Embryonun çevresini bir kese sarar ve embryo sıvı dolu bu kesenin içinde yüzer. Yaşamın ilk sekiz haftasını oluşturan embriyo döneminin sonunda, bebeğin uzunluğu yaklaşık 2.5 santimetreye ulaşır, son biçimlerine henüz ulaşmamış olsa da belli başlı bütün iç organlar gelişir, kalp çalışmaya başlar ve bebek bir taslak olarak ortaya çıkar. Fetal dönem, gebeliğin 9.haftasından başlayarak doğuma kadar geçen süreyi kapsar. 12.haftaya gelindiğinde bebeğin tüm iç organları oluşmuş ve çalışır durumdadır. Kasları da gelişen bebek artık daha çok oynamaya başlar ancak bu hareketler anne tarafından henüz hissedilemez. Boyu yaklaşık 6 - 6.5 cm, ağırlığı yaklaşık 18 - 20 gr arasındadır. Plasenta tam olarak gelişmiş olup, tüm fonksiyonlarını yerine getirebilecek düzeye ulaşmıştır. Bu haftalar sırasında fetus, konjenital anomali olarak da bilinen doğuştan oluşum bozukluklarına yol açabilecek dış etmenlere (ilaç, radyasyon, bazı kimyasal maddeler, çeşitli enfeksiyon hastalıkları vb.) karşı oldukça duyarlıdır.


Hamileliğin 4.haftası
Şu andan itibaren anne artık hamile sayılır.
4 haftalık gebeliğin boyu gözle veya ultrasonla görülemeyecek kadar küçüktür, yaklaşık 1 mm boyundadır. Kalp atışları da bu haftada görülemez ve duyulamaz. Plasenta (bebeğin eşi) bu ilk haftalardan itibaren gelişmeye başlar, daha ileri haftalarda bebeğin beslenmesinden sorumlu olacaktır.

Bebek annenin karnında bu hafta böyle görünüyor.

Hamileliğin 2. ayında bebekteki değişiklikler
 Bebeğiniz artık küçük  bir deniz atına benziyor, kendi omurgası etrafında sarılıyor. Yavaş yavaş gelişecek ve düzleşecek.4. hafta sonunda sinir sistemi temelleri ve omuriliği oturur. İki beyin tarafı oluşur. Bebeğinizin gelişimi için gereken temel elementlerin transferini sağlamak için plasenta gelişmeye devam eder. 
Çocuğunuzun gözleri, kulakları, ağzı yavaşça çizilir. Göz kapakları ve burnu belirginleşir. Dış organları büyümeye başlar ama belirgin değillerdir. Cildi çok incedirKafası göğsüne doğru öne eğiktir.Yavaşça ilk iç organlar oluşmaya başlar: yemek ve nefes borusu gelişir, cinsel bezleri oluşur. Fakat dış cinsel organları henüz oluşmamıştır: çocuğunuzun cinsiyetinin belli olması için 16. haftayı beklemeniz gerekir.Oluşumundan 8 hafta sonra küçüğünüz ortalama 3 cm boyunda ve 3 gram ağırlığındadır. Yavaşça deniz atı şeklinden çıkar ve düzelir. Kafası şekillenir.

Sizdeki değişiklikler
Hamileliğin 6. haftası uterus mandalina boyundadır. Vücudunuzda değişim artık gözle görülebilir. Artık gebeliğe has küçük sorunlar yaşayabilirsiniz, yorgunluk, mide bulantıları, ağır bacaklar veya karında rahatsızlık...Yorgun bacaklarınızı rahatlatmak için, özel bir bakım ile bilekten dizlere doğru masaj yapabilirsiniz. Bu bakım anlarında rahatlayın! 



 

Bebeğim ve Ben Template by Ipietoon Blogger Template | Gadget Review